12 Μαρ 2008

Πως θα φτάσετε

Στο Δήμο Πτελεού μπορούμε να φτάσουμε οδικώς από τρεις διαφορετικές διαδρομές:

  • Από το Κόμβο Αγίων Θεοδώρων στο 261 χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας. Το πρώτο χωριό του Δήμου Πτελεού που θα συναντήσουμε είναι οι Άγιοι Θεόδωροι σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων.
  • Από το Κόμβο Σούρπης στο 273 χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας. Το πρώτο χωριό του Δήμου Πτελεού που θα συναντήσουμε είναι ο Πτελεός σε απόσταση 12 περίπου χιλιομέτρων.
  • Από το Πορθμείο Γλύφας – Αγιοκάμπου. Το πρώτο χωριό του Δήμου Πτελεού που θα συναντήσουμε είναι το Αχίλλειο σε απόσταση 7 περίπου χιλιομέτρων.

Όταν εισπλέουμε στο στόμιο του Παγασητικού κόλπου, από τα αριστερά βλέπουμε το όρος Χλωμός, που είναι δίπλα στην Όθρυ και έχει ύψος 893 μέτρα. Στους πρόποδες της νότιας πλευράς του απόκρημνου αυτού όρους και ανάμεσα στις παραγωγικές πλαγιές του κείται το χωριό Πτελεό ή Φτελιό.Οι πλαγιές του βουνού καταλήγουν κάτω στον όρμο –φυσικό λιμανάκι-Πηγάδι, το οποίο απέχει από το χωριό περίπου μισή ώρα με τα πόδια. Το λιμανάκι αυτό προστατεύεται από όλους τους ανέμους, έχει αμμώδη πυθμένα, επικλινής όχθες και βάθος στο μέσο περίπου 30 οργυιές. Και για αυτό το λόγο είναι έξοχο λιμανάκι.


Με την ολοκληρωτική κυριαρχία του αυτοκινήτου, που εκτελεί κάθε είδους μεταφορά, σπάνια προσεγγίζουν το Πτελεό ιστιοφόρα. Τα ψαροκάικα χειμώνα – καλοκαίρι έχουν το λιμανάκι αυτό καταφύγιό τους. Εκεί επιδιορθώνουν τα δίχτυα τους οι ψαράδες και συμπληρώνουν τα εφόδιά τους, προμηθευόμενοι αυτά από τα εκεί υπάρχοντα μαγαζιά – καφενεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: