27 Μαρ 2008

Προγράμματα Αγωγής Υγείας

1. Η φροντίδα των δοντιών και η σημασία της (1998-1999)

Τη σχολική χρονιά 1999-2000 η ομάδα αγωγής υγείας του σχολείου ασχολήθηκε με την υγιεινή των δοντιών.

Συγκέντρωσαν πληροφορίες για αυτό το θέμα, συμπληρώθηκε ερωτηματολόγιο από τους μαθητές του σχολείου (από το οποίο προέκυψαν κρίσιμα συμπεράσματα), προσκάλεσαν τον ειδικό παιδοοδοντίατρο κ. Ευάγγελο Φαρμάκη που εξέτασε όλους τους μαθητές και τους έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα των δοντιών και τη σημασία τους. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Φαρμάκης με αφορμή αυτή την εργασία επισκέπτεται το σχολείο μας κάθε χρόνο και εξετάζει όλους τους μαθητές.

Όλα αυτά καταγράφηκαν σε ένα ολιγοσέλιδο έντυπο που μοιράστηκε σε μαθητές και γονείς του σχολείου μας.



2. Διαπροσωπικές σχέσεις στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον (1999-2000)

Τη σχολική χρονιά 1999-2000 η ομάδα αγωγής υγείας του σχολείου ασχολήθηκε με τις διαπροσωπικές σχέσεις στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον.


Στόχοι του προγράμματος αυτού ήταν:
  • Η καλύτερη δυνατή επικοινωνία ανάμεσα στους μαθητές - καθηγητές - γονείς.
  • Η προσαρμογή των μικρών μαθητών στο νέο τους χώρο του Γυμνασίου.
  • Η τόνωση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης των μαθητών.
  • Η προσέγγιση των μαθητών σε προβλήματα συμμαθητών τους.

Γενικότερα η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της σχολικής κοινότητας, η υγιής σχολική κοινωνία, οι υγιείς σχέσεις μαθητών με τις οικογένειές τους.


3.Σκολίωση (2000-2001)

Τη σχολική χρονιά 2000-2001 η ομάδα αγωγής υγείας των μαθητών του σχολείου μας ασχολήθηκε με το θέμα της σκολίωσης.

Οι μαθητές αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό το
θέμα γιατί έκριναν ότι η σκολίωση είναι μια σημαντική πάθηση που απασχολεί ιδιαίτερα την νεολαία.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές για αυτή τη πάθηση και κυρίως ποια αίτια την προκαλούν αλλά και πως θεραπεύεται.

Για να γίνει πληρέστερη η ενημέρωση των μαθητών, η ομάδα κάλεσε στο σχολείο τον ορθοπεδικό χειρούργο κ. Παυλόπουλο Δημήτρη, επιμελητή της ορθοπεδικής Κλινικής του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου Βόλου, ο οποίος με χαρά αποδέχθηκε την πρόσκληση και επισκέφθηκε το σχολείο μας.


4. Άγχος (2001-2002)

Η ομάδα αγωγής υγείας του σχολείου μας κατά τη σχολική χρονιά 2001-2002 ασχολήθηκε με το θέμα "Μαθητικό άγχος και τρόποι αντιμετώπισής του".

Ορισμός άγχους: Άγχος είναι ένα συναίσθημα που βιώνεται ως ένας επαπειλούμενος, αόριστος κίνδυνος. Είναι ένα δυσβάσταχτο συναίσθημα, που με κάθε μέσον ο άνθρωπος προσπαθεί να αποφύγει ή να τροποποιήσει. Πολλές φορές όμως οι άνθρωποι το εκλαμβάνουν ως σωματική αρρώστια γιατί δεν έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι έχουν άγχος. Αυτό συμβαίνει επειδή, εκτός από τα καθαρά ψυχολογικά συμπτώματα άγχους υπάρχουν και πλήθος σωματικά συμπτώματα άγχους.


5.Διατροφή και Υγεία (2002-2003)

Στόχος μας είναι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, στην πρόληψη της παχυσαρκίας των νέων παιδιών, στην ενημέρωση για υγιεινή διατροφή και σωστή υγεία, τη μείωση των τροφών με πολλά λιπαρά και στροφή σε περισσότερα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, φρένο στο έτοιμο φαγητό, στα κρουασάν, στα αναψυκτικά και προσπάθεια αντικατάστασής τους με φρέσκο φαγητό, χυμούς, αρτοσκευάσματα.

Μερικά από τα θετικά αποτελέσματα στους μαθητές μας θα είναι η σωστή επιλογή της τροφής, η μείωση της παχυσαρκίας, η μείωση των επισκέψεων στον οδοντίατρο, η καλή διατροφή, η καλή υγεία.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει θέματα όπως: διατροφή και υγεία, πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας, αναγκαιότητα της τροφής, ομάδες τροφίμων, πρωτείνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λιπίδια, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, μέταλλα και νερό, μεσογειακή δίαιτα, διατροφή στον κύκλο της ζωής, διατροφή και άσκηση, σύγχρονη τεχνολογία και τρόφιμα, παχυσαρκία, κακή διατροφή, πρόχειρο φαγητό, βελτίωση της διατροφικής μας συμπεριφοράς.




6
.
Αντιμετώπιση σεισμών (2003-2004)

7.
Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - Αντισύλληψη - AIDS (2003-2004)

8.
Διατροφικές συνήθειες των εφήβων (2004-2005)


Δεν υπάρχουν σχόλια: