12 Μαρ 2008

Αξιοθέατα

Μεταλλείο Αγ. Θεοδώρων
Στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων ο επισκέπτης μπορεί να δει τα ερείπια του μεταλλείου σιδηροπυρίτη που χρονολογείται από το 1904.Η εργασία του μεταλλείου γινόταν με συνεχείς διακοπές μέχρι το 1939 που σταμάτησε οριστικά.

Σπήλαια
Στα αξιοθέατα της περιοχής θα πρέπει να αναφερθούν και τα σπήλαια που υπάρχουν στην περιφέρεια Πτελεού, ανεξερεύνητα ακόμη από την Σπηλαιολογική Εταιρεία από τα οποία το ένα στην περιοχή "Μεταξόλακα" είναι με σταλακτίτες, ενώ το δεύτερο στην "Μπρινιώτισσα", που έχει είσοδο από τη θάλασσα, δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα λόγω της επικινδυνότητας που παρουσιάζει.

Υδροβιότοπος Λιχούρας Πτελεού
Στα νότια του Πτελεού , στον ενδιάμεσο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο, βρίσκεται ο υγρότοπος της Λιχούρας. Πρόκειται για ένα παράκτιο έλος, έκτασης άνω των χιλίων στρεμμάτων, μη προστατευμένο. Ο συνδυασμός γλυκού και αλμυρού νερού δίνει στην περιοχή τη δυνατότητα ανάπτυξης ποικίλης χλωρίδας και πανίδας. Βούρλα, αγριοκάλαμα αλλά και αρμυρίκια φυτρώνουν στις όχθες του έλους. Γλάροι, αγριόπαπιες, ψαρόνια, μπεκάτσες, αετοί, γεράκια και κοράκια και άλλα υδρόβια πτηνά αλλά και αλεπούδες, ασβοί και κουνάβια, νυφίτσες και λαγοί ζουν αμέριμνα στον αέρα και τις όχθες του υδροβιότοπου.Η περιοχή αποτέλεσε κέντρο ζωής από τους πανάρχαιους χρόνους. Στον υπερκείμενο λόφο, με το όνομα Γρίτσα αναπτύχθηκε νεολιθικός οικισμός. Το εξωτερικό τείχος του οικισμού καθώς και πολλά κεραμικά αντικείμενα σώζονται ακόμα. Στα χρόνια της Ενετοκρατίας η περιοχή ήταν τόπος παραγωγής αλατιού.Σήμερα, αποτελεί τόπο έλξης για ψαράδες και κυνηγούς καθώς υπάρχουν σε αφθονία κέφαλοι, λαβράκι, καβούρια , αλλά και πάπιες, αγριόχηνες, μαυρόκοτες και άλλα πουλιά επιλέγουν τον υδροβιότοπο της Λιχούρας ως τόπο για να "ξεχειμωνιάσουν".

Όθρυς
Τη σκιά του στον πανέμορφο Δήμο Πτελεού προσφέρει απλόχερα το μοναδικό σε ομορφιά βουνό Όθρυς. Η ιστορία των κορυφών της ξεκινά από τα χρόνια της μυθολογίας. Σύμφωνα με τους μύθους η Όθρυς ήταν η "βάση" που χρησιμοποιούσαν οι Τιτάνες κατά τη διάρκεια του δεκαετή πολέμου τους ενάντια στους Ολύμπιους Θεούς, γνωστό και ως "Τιτανομαχία".Οι πλαγιές της είναι καταπράσινες αν και οι κορυφές της είναι καλυμμένες από βράχους, κάτι που την κάνει να αποτελεί μοναδικό πόλο έλξης για τους λάτρεις της ορειβασίας. Καλύτερη ορειβατική περίοδος θεωρείται αυτή μεταξύ των μηνών Μαΐου και Νοεμβρίου. Τέλος, για όσους θέλουν να φτάσουν στην κορυφή ας επιλέξουν αυτή του Γερακοβουνίου (1.742 μ.).

πηγή: pteleos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: